TÜRKİYE'DE İLK!
DEDEKTÖR DENEYİM MERKEZİ
Bize Ulaşın:
0216 310 95 77

Yeraltı Görüntüleme Kullanırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Yeraltı Görüntüleme Kullanırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Yeraltı görüntüleme cihazı kullanırken dikkat edilmesi gerekenler hakkında sizlere bir liste paylaşmaya çalışacağız fakat bu bütün hepsini kapsayamayabilir. Farklı arazi şartları veya durumlara göre ekstra dikkat etmeniz gereken detaylar çıkabilir. Yeraltı görüntüleme cihazı satın alan müşterilerimize ücretsiz eğitim verilmektedir. Yeraltı görüntüleme ürünlerin temel kullanım alanı toprak altındaki anomaliyi görmek ve yorum yapmaktır.

Yeraltı Görüntüleme Kullanırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

 

 

  • Yeraltı görüntüleme cihazı kullanırken yapacağınız ölçümü belirli bir yönde yapmalısınız. Yanınızda bir pusula bulundurabilir veya telefonunuza bir uygulamaya yükleyerek bu yönün doğruluğunu teyit edebilirsiniz. Ölçüm yönü Kuzey den Güney yönüne doğru veya veya tam tersi Güney den Kuzey yönüne doğru olmalıdır. Aksi yönde yapılan ölçümlerde hata payı daha yüksek olacaktır ve bir tespit olmayan yerde var gibi görebilir veya bir tespitin olduğu yerde bir şey yokmuş gibi görülebilir. Doğru ölçüm için en başta buna dikkat etmelisiniz.
  • Yeraltı görüntüleme cihazı ile yapılan ölçümlerde sensör çok yukarıda veya çok aşağıda tutulmamalıdır. Mümkün olduğunda 2-3 parmak yüksekliğinde tutarak ölçüm alabilirsiniz.
  • Satışını yaptığımız manyetometre veya gradyometre ürünlerinde duvara yatay olarak tutarak ölçüm alamazsınız. Sensör dik olarak aşağıya bakmalıdır. Eğer yatay olarak bakmak istediğiniz alan yekpare bir kaya veya toprağa bitişik bir yer ise yukarıdan aşağıya doğru ölçüm alabilirsiniz.
  • Ölçüm yaparken verileri çok hızlı olarak almamalısınız. Sensörler hassastır ve buna göre biraz daha yavaş ölçüm almalısınız. Ölçüm almadan önce sensörün dik pozisyonda olduğundan emin olun ve veri alma butonuna basarken cihazı mümkün olduğunca sabit tutmaya çalışın. Veri aldıktan sonra 1-2 saniye bekleyin ve ardından sonraki veriyi almak için ilerleyin.
  • Yeraltı görüntüleme cihazı ile ölçüm yapacağınız alanı öncesinde kontrol etmelisiniz. Bölgede bulunan atık metaller ölçümünüzü etkileyecektir. Ölçüm yapılacak alanın yüzeyini temizlemelisiniz. Günümüz evi vb. yerlerde ölçüm yapmamalısınız.
  • Ölçüm yapılacak alanda çukur varsa onun üzerinden geçerek ölçüm almamalısınız. Eğer ölçüm alacağınız yerde bir kaya varsa ölçüm yüksekliğini ona ayarlamalısınız. Ölçüm yüksekliğini değiştirerek ilerlememelisiniz. Eğer kayanın yüksekliği 20-30cm arasından fazlaysa ölçümü bölmelisiniz. Kayanın yüksekliği kabul edilebilir aralıkta ise ölçüm yüksekliğini en başta o kayaya göre ayarlar ve bütün ölçümü aynı yükseklikte yaparsınız. Ölçüme engel olan kaya vb. yapılar varsa engele kadar olan kısımı önce ölçmeli ve ardından engelden sonrasını ayrı olarak ölçmelisiniz.
  • Yeraltı görüntüleme cihazı kullanırken alınan ölçümü doğruluğu önemlidir. Yapılan uzun ölçümlerde kaymalar söz konusu olabilmektedir. Bu durumun önüne geçmek için başlangıç ve bitiş noktalarına ip çekebilirsiniz daha doğru ölçüm almanızı ve sağa, sola kaymanızı engelleyecektir.
  • Yapılan ölçümün analiz edilmesi ve dikkate alınacak bir veri varsa ters yönden ölçümü tekrarlayarak teyit edilmesi faydalı olacaktır.
  • Kazılmış bir alanın içerisine girerek ölçüm almaya çalışmayınız. Kazılan bölgede alınan veri doğru olmayacaktır.
  • Yeraltı görüntüleme cihazını taşırken mümkün olduğunca darbelerden ve dış etkenlerden muhafaza etmeye dikkat etmelisiniz. Sensör, ana ünite, şaft vb. aparatlarını çantasının içerisinde muhafazalı şekilde saklayarak taşımanız tavsiye edilmektedir.