TÜRKİYE'DE İLK!
DEDEKTÖR DENEYİM MERKEZİ
Bize Ulaşın:
0216 310 95 77

Dedektör Alırken Nelere Dikkat Edilmeli?

Dedektör alırken nelere dikkat edilmeli?, Metal arama dedektörü almak istiyorsunuz, defineciliğe başlamak istiyorsunuz, define bulmak yani altın bulmak istiyorsunuz, zengin olmak, köşeyi dönmek, iyi bir hayat yaşamak istiyorsunuz. Güzel, öncelikle kanunları öğrenmenizi tavsiye ederim.

Türkiye'de Definecilik Yasal mı?

Türkiye'de define arama yasak değil, Türkiye'de defineyi kazarak aramak yasak lütfen bunu bilin. Lütfen arazide dolaşacaksanız;

  • Gündüz mesai saatleri içerisinde dolaşın
  • Sit alanı, mezarlık, askeri bölgeye girmeyin
  • Şahıs arazilerinde şahıs yanınızdayken girin
  • Yanınıza kazma, kürek, delici, kesici alet almayın
  • Dedektörün faturası yanınızda olsun

Bazı firmalar faturasız dedektör satıyor irsaliye veriyor bu şekilde cihaz almayın cihazınız gider. İrsaliye ile cihaz satılmaz, irsaliye belirli bir süre cihaz kullanmanızı sağlar 7 gün, 14 gün gibi sonrasında irsaliye iptal. Faturasız cihaz ile araziye çıkmayın.

Hangi cihazı seçerseniz seçin, araştırırsanız araştırın muhatabınız toprak. Toprak bizim için çok büyük sıkıntı. Ürettiğimiz cihazlar ile toprağın altına gömülmüş, gizlenmiş, saklanmış kıymetli şeyleri arıyoruz. Baktığınız zaman 1 parmak altını göremiyorsunuz toprağın peki bunları nasıl bulacaksınız? Metal dedektörleri ile bulacaksınız. Bulduğunuzu bir de ayırt ettirmek istiyorsanız o zaman ayrımlı cihaz alacaksınız. Ayrımlı cihaz hangileri? VLF dedektörler. Pulse dedektörler de demir ve demir olmayan türü bir ayrım var bir tek VLF dedektörler de kıymetli, kıymetsiz, altın ayrımı var tabi hepsinde yok.

Peki toprak nasıl bir sıkıntı bizim için?

Toprak kendi içine saklanmış ve gizlenmiş metalleri örter. Toprağın içerisinde çokça fazla maden ve mineral yapı vardır. Bugün size belkide hiç kimsenin size söylemediği, bahsetmediği birşeyden bahsetmek istiyorum. İletken topraklar, iletken ne demek? bir akımı bir yerden başka bir yere ileten yapılardır. Bakır tel veya bir metal gibi düşünün.

Toprakta da iletken yapılar var bir çok kişi, dedektör satıcısı, defineci bunu bilmez. Defineciler zaman içerisinde bunu öğrenirler. Maden ve mineral yapıları yoğun olmayan topraklar, toprak ayarının çok çabuk tuttuğu topraklardır. Hangi dedektörü alırsanız alın dedektörünüz topraktan etkilenir. Cihazınızın ürettiği bir frekans var bobin toprağa yaklaştığı zaman bir tepkiyle karşılaşır bu toprağın tepkisidir. Bu tepkiyi bazı cihazlar otomatik olarak ekarte etmeye çalışırlar bazı sistemlerde bizim gibi ürettiği frekansı toprağın için nüfuz ettirmeye çalışırlar.

Türkiye'nin neresine giderseniz gidin bizim topraklarımız çok yoğun maden ve mineral yapısına sahiptir, ve siz Türkiye'nin neresinde olursanız olun bu yapıyla karşılaşacaksınız. Bilmiyorsanız, eğer elinizdeki cihazın derine indiğini, derinden metaller gördüğünü zannederek bu toprakların üzerine çıkacak orada birşeyler aramaya çalışacaksınız. Derin arama dedektörlerinde otomatik toprak ayarı biraz hikayedir. Evet otomatik toprak ayarı yaptırabilirsiniz ama en fazla 40-50cm ye yaptırabilirsiniz daha derine inmek istiyorsanız işte biraz da manuel toprak ayarı yapmak mecburiyetindesiniz.

Toprak ne yapıyor? gönderdiğimiz frekansa bir direnç gösteriyor yada yutuyor. Topraktaki yapı iletken ise bir metalik etki oluşturacaktır. Bazı firmalar buna ne diyor biliyormusunuz? toprak da ki demir tozu, altın tozu vb. toprakta böyle birşey yok. Toprağın kendi yapısında metalik bir yapı var. Toprağın içinde bakır saf halde bulunmaz, demir metal halde bulunmaz. Aklınıza gelen herhangi bir metal, metal halde bulunmaz. Maden halde bulunur. Siz bu madeni farklı işlemlerden sonra ancak metale çevirebilirsiniz. Bir tek altın toprakta saf olarak, saf metal halinde durur.

Yoğun demir ihtiva eden topraklar iletken yapılardır ve dedektörler bu tür yapılarda ya toprak ayarı yapmaz yada çok zor yaparlar. Bizim dedektörlerimiz Golden Rain, Golden Warrior, Gold Finder Neon modellerimizden bir tanesini aldınız, gittiğiniz yer iletken bile olsa toprak ayarını çok rahat bir şekilde yapabilirsiniz. Eğer toprak ayarı yapmakta zorlanıyorsanız Hassasiyet ve Derinlik ayarını lütfen biraz daha aşağı çekmeye çalışın. Cihazın derinliğini biraz daha yüzeye çekersiniz ve derinden gelen o etkileşimi ortadan kaldırmaya çalışırsınız. Tek para cihazlarında toprak ayarının olmamasının sebebi bu işte adam zaten derini görmüyor o yüzden toprak ayarı yok ama derin arama olarak satılan cihazlarda toprak ayarı olmak zorunda. Farklı cihazlarda, cihazı açarken hassasiyeti 60 da açın toprak ayarı tutmuyorsa düşürün diyorlar işte o cihaz topraktan etkileniyor demektir. Siz arazide 80, 90, 100 yaptığınızda o cihazla gezemezsiniz. Masaüstü testlerde size bir bileziği 80cm den gösterirler ama arazide siz o seviyede toprak ayarı yapamazsınız, düşürürsünüz sonra o cihaz bileziği 30, 40cm den zor görür. İşte bu derinliği yukarı çekmektir ama bunu satarken söylemiyorlar.

Bizim cihazımızı satın aldığınız zaman zor bir toprağa rastladığınızda toprak ayarı tutmuyorsa hassasiyeti ve derinliği lütfen aşağıya doğru indirin, derinliği yukarı çekersiniz, derinlik kaybedersiniz ama en azından belirli bir derinliğe kadar da olsa çalışır cihazınız. Bu bilgiyi kimse vermiyor ama biz Uğur Elektronik olarak söylüyoruz. Sonuç olarak nasıl yansır? cihazınız maksimum hassasiyet ile maden ve iletken yapı olmayan toprakta bileziği 45, 50cm den görüyorsa iletken yapılarda 25-35cm arasında görmeye başlar. Hassasiyeti aşağı çekmediniz, %100 de çalışıyorsunuz, toprak yapısı iyi, toprak ayarı hemen tuttu. 40 cm çapında bir metali 250cm den tespit edebilirsiniz ama iletken bir yapıya rastladınız hassasiyet ve derinliği düşürdünüz 40cm çapında metali 250cm den artık göremezsiniz kaçtan görür? 180cm den görebilirsiniz.

Maden ve mineral aynı şey midir?

Maden, sonunda metal dönüşebilen bir yapıdır. Peki mineral, tuz bir mineral dir. Deniz kumundan cihazlar çok etkilenir denir neden? mineral seviyesi yüksektir aslında iletken bir yapıdır. O yüzden bir çok cihaz deniz kumunun olduğu yerde çalışmaz. Bizim cihazlarımızın hepsini sahillerde çalıştırabilirsiniz.

Toprak, dedektörler için büyük bir sıkıntıdır, Uğur Elektronik'in cihazlarını aldığınız zaman artık bu korkudan kurtulacaksınız demektir. İletken yapısı yüksek yani yoğun maden ve mineral içeren demir özellikle, topraklarda da toprak ayarı yapabilirsiniz ama bir miktar derinlik kaybına uğrarsınız ama cihazı çalıştırırsınız. Serpantin veya iletken yapılarda özellikle Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde tektekçiler cihazlarını çalıştıramazlar. Bizim dedektörlerimiz ile o bölgelerde de, o topraklarda da arama yapabilirsiniz. Tuğla, yüzeyde kuruduğu zaman dedektörler tarafından görülmeyebilir ama uzun süre toprak altında kalan tuğlalara dedektörler metal der. Bizim dedektörlerimiz demez. Pişmiş toprağın, küpün içindeki altını altın olarak bizim dedektörlerimiz algılama mesafesinde yakalarsa altın olarak ayırt edebilir.

Dedektör alırken dikkat edilmesi gerekenler konusunda size son olarak kullanıcının başından geçen bir olayı paylaşıyoruz.