TÜRKİYE'DE İLK!
DEDEKTÖR DENEYİM MERKEZİ
Bize Ulaşın:
0216 310 95 77

Dedektör Taşımak Yasak mı?

Dedektör taşımak yasak mı? dedektörü araba da götürebilir miyim? gibi sorular gelmekte. Hayır dedektör yasak değildir temelde dedektör kullanmak yasak değildir. Satın aldığınız dedektörü isterseniz araba, tren, uçak, vapur, gemi ile taşıyabilirsiniz dedektörü taşımak yasak veya suç değildir, insanları bu kanıya iten bazı internet haberleri veya farklı yazılar bulunmaktadır bunun sebebi farklı çevrelerin definecilik ten rahatsız olmasıdır. Bu çevre insanlara “dedektör kullanmak yasak”  imajı vermeye çalışmaktadır, dünya genelinde genellikle dedektör kullanımını yasaklayan bir kanun veya durum yoktur hatta Türkiye deki kanunlardan daha özgür bir yasa anlayışı olan kazı için izin istemenize gerek olmayan ülkeler bulunmaktadır.

İnsanlar toplanıp hep birlikte arazide arama yapabiliyor, etkinlikler düzenleyebiliyor ve eğlenebiliyorlar fakat Türkiye de bilinçsiz ve yasak olarak yapılan definecilik sonucu ortaya çıkan manzaralar dan dolayı insanlar defineciliğe sıcak bakamayabiliyorlar, bu noktada insanların bilgilendirilmesi ve bilinçlendirilmesi konusunda “ANDEFDER” yani “Anadolu Definecileri Eğitim Ve Araştırma Derneği” insanları eğitmek ve tarihi eser kaçakçılığının önüne geçmek için gerekli önerileri ve  bilgi paylaşımını yapmaktadır.

Dedektör taşımak yasak mı? sorusuna gerekli cevabı verdiğimizi düşünüyor ve Türkiye deki yasaların iyileştirilmesi ve eksikliklerin, açıkların düzeltilmesi konusundaki düşüncelerimize katılıyorsanız sizin de “Anadolu Definecileri Eğitim Ve Araştırma” derneğine üye olarak destek vermenizi bekliyoruz.

Yurtdışında dedektör taşımak yasak mı? kısaca toplamak gerekirse Türkiye'nin aksine dedektör kullanımı dünyanın çoğu ülkesinde daha yaygın ve serbesttir hatta kazı işlemi için bile izin alınmadan işlem yapmaya izin veren ülkeler mevcuttur, kullanmanın yasak olduğu ülkeler var mıdır? evet bildiğimiz birkaç ülkede dedektör yasaktır fakat yasak defineciliği engellememiş buna eğilimi arttırmıştır ki yurtdışından ülkemize gelip yasak olan ülke için dedektör almaya çalışan insan sayısı ülkemizdeki insan sayısı kadardır.

Dedektör taşımak yasak mı? sorularına cevap niteliğinde yayınladığımız videoda İstanbul'dan Antalya'ya uçak ile seyahat ettik ve yanımızda dedektör ve alan tarama götürdük. Dedektörünüzün faturası yanınızda olduğu sürece araba, uçakta, trende, vapurda taşıyabilirsiniz. Uçak ile seyahat yapacaksanız öncesinde kullanılan bataryanın güvenlik belgesini hazırlamalısınız. Dedektörünüz ile sit alanı, askeri bölge, mezarlık alanlarına giremezsiniz. Şahıs arazisidir ve arazi sahibinin izni vardır, kendi arazinizdir veya ortak kullanımdır yanınızda kazma ve kürek olmadan mesai saatleri içerisinde ruhsatlı kazı yapabilmek için emare arayabilirsiniz.

Arabada dedektör var ve çevirmeye girdim birşey olur mu?

Dedektörünüzün faturası yanınızda olduğu sürece ve yanınızda yasa dışı bir şey olmadığı sürece herhangi bir problem yaşamazsınız.