TÜRKİYE'DE İLK!
DEDEKTÖR DENEYİM MERKEZİ
Bize Ulaşın:
0216 310 95 77

Dedektör ile Yolculuk Yapılır mı?

Dedektör ile yolculuk yapılır mı? evet yapabilirsiniz.
Dedektörünüzü şahsi arabanızda, vapurda, otobüsle, tren ile taşıyabilirsiniz kimse sizden dedektörünüzü alamaz, kanunlarda dedektörü yasaklayacak bir madde yoktur. Dedektör taşımak suç veya bir engel teşkil etmemektedir.

Türkiye de zarar gören tarihi yapılar ve kültür varlıkları çıktı ve burada da suçlu ortada olmadığı için bütün suç definecilerin üstüne atıldı. Fakat beklide bu böyle değildi Türkiye genelinde yapılan “TAY Projesi” yani tahribat raporuna baktığınızda bölge bölge  yapılan talanın oranları görülmekte  bu şıklar arasında “definecilik” de bulunmakta fakat raporda dikkat çeken durum şu definecilikten daha çok zarar veren unsurlar da bulunmakta. Bu unsurlar içerisinde Tarım, Yapılaşma, Maden, Yol, Doğal, Ocak, Definecilik gibi çeşitlilikler mevcut.

Eğer Türkiye de definecilik bilinçli yapılsa ve defineciler eğitilse kültür varlıklarına ve tarihi yapıya zarar gelmeyecektir, defineci altın avcısıdır bir kültür varlığında altın yoktur kişi bu bilgileri bilmediğinden dolayı sağa sola bir duyumla zarar verebiliyor. İnsanların bilinçlendirilmesi ve bilgilendirilmesi konusunda “Anadolu Definecileri Eğitim Ve Araştırma Derneği” farklı illerde konferanslar düzenleyerek defineciliğin nasıl yapılması gerektiğini, definecilik kanunlarını ve kültür varlığı ve tarihi yapılara zarar verilmemesini anlatmaktadır.

Definecilerin üzerine atılan suçlamalar konusunda, perde önünde görünmeyen fakat arka planda mevki sahibi insanların, yaptıkları olaylardan sıyrılmak amacıyla definecileri kullanması dışarıdaki insanların defineciliğe ve definecilere bakış açısını etkilemektedir. Buna örnek verecek olursa  mevki sahibi bir çalışan imkanlarını kullanarak tarihi yapıya ve kültür varlıklarına zarar veriyor ve orada istediğini bulamayınca bırakıp gidiyor sonrasında bölge ile ilgili gelişmeler fark edilince suçlu ortada olmadığı için bütün suç bilinçli bir şekilde definecilerin üzerine atılıyor ve resmi tarafta olay kapanıyor fakat bu, insanların definecilere ve defineciliğe diş bilemesine sebep oluyor.

Bu sorunların ortadan kalkması ve definecilerin bilinçlendirilmesi, tarihi eser kaçakçılığının önüne geçilmesi, definecilik kanunlarındaki açıkların düzeltilmesi konusunda “ANDEFDER” “Anadolu Definecileri Eğitim Ve Araştırma Derneği” gerekli desteği sağlamaya hazırdır.

Dedektör ile yolculuk yapılır mı? sorusunun cevabını vermeye çalıştık.